15 Mayıs 2013

ZEYTİNYAĞLI YAPRAK SARMASI



Yazın en güzel zeytinyağlısı yaprak sarmasıdır.
Yaz diyorum tabiki  daha gelmedi ,serinlemek için
soğuk zeytinyağlısı makbul olanıdır.
İki değişik asmadan topladığım ve sardığım sarmamın rengide değişik oldu
Çünkü biri beyaz üzüm diğeri kara üzüm yaprağı 
Ama ikisi de ipek gibiydi yaprakların.
Yemeside bir o kadar güzeldi  
İşte zeytinyağlı yaprak sarmamız

MALZEMELER

Yaprak dilediğiniz yerden yarım kilo
2 su bardağı pirinç
1 su bardağı zeytinyağ
7-8 adet kuru soğan
1 çorba kaşığı çam fıstığı
2 çorba kaşığı kuş üzümü
yarı demet maydanoz ve dereotu
1 avuç nane
2 çay kaşığı tuz
2 tatlı kaşığı şeker
2 çay kaşığı tarcın
limon 

YAPILIŞI:

Yapraklar sıcak suda haşlanır bir kenarda soğumaya bırakılır
Soğan küp doğranır ve yağda kavrulmaya başlar.
İçine dolma fıstığı pirinç yıkanır ve soğanla  2-3 kavrulur.
İki bardak sıcak su konup suyla pirinç çektirilir
Demlenmeye bırakılır.
Bu arada kuş üzümü bir cezvede az suyla 2 taşım kaynatılıp,suyun içinde şişmesi beklenir.
Yeşillikler de yıkanır ve ince kıyılır,pirincin içine sırayla eklenir.
Baharatlar tuz ,şeker,tarçın,limon,kuş üzümü de ilave edilir.
Demlenme 5 dakika sonra içimiz hazır.
Pirinçe katılan tüm malzemelerle beraber kaşıkla harmanlanır.
Sıra geldi sarma işlemi,klasik harç yaprağın ucuna konulur ve ince ince sarılır.
Çelik tencereye sarılan dolmalar sıra sıra dizilir.
Üzerine yine biraz zeytinyağı ve limon sıkılır az su ilave edilir kısık ateşte pişirilir.
Taze yaprak çabuk pişer.piştiğini anlamak için çatalla batırılır eğer rahat batıyorsa pişmiştir.
Yada bir tane alınır yiyerek bakılır,dikkat böyle böyle yaprak sarması yarıya inmesin.
Ara sıra suyunu çekip çekmediği kontrol edilir çekmişse az ilave edilir,zira zeytinyağlılar çok su istemez.
Pişen zeytinyağlı dolmamızı hiç bozmadan ,bir gün sonra yemeye hazırdır.
Sararken zevkle sarılır yerken tek tek yutulur sarma.
Afiyet sağlık olsun


SAĞDAKİ KARA ÜZÜM
SOLDAKİ BEYAZ ÜZÜM
ASMA YAPRAĞI



35 yorum:

  1. Sarması uzun zaman alıyor yemesi 5 dakika:))) Ellerine sağlık canım sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynen öyle canım yemesi 5 dakika ama değer,çok teşekkürler

      Sil
  2. of of nasıl lezzetli görünüyor.ellerine sağlık ablacım.Hayırlı kandiller...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkürler Şüleçiğim

      Sil
  3. Ay ayyy nefis olmuş çok severim yaprak sarmayı eline sağlık canım:)uzun zamandır uğrayamadım kusuruma bakma :( hayırlı kandiller ablacım...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkürler Elifçiğim sorun değil canım her zaman uğrarsın

      Sil
  4. Ellerine sağlık canımm hayırlı kandiller.

    YanıtlaSil
  5. bloguma birkaç gundur girmemiştim... yorumunuzu yeni gördüm :( konserve kapaklarını yeni almadım... ancak cook eski değillerdi... küflü ve eski olanları yapmadım....

    ayrıca sarmalar harika olmuş emeklerinize sağlık...

    sevgilerimle....

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben çok teşekkür ederim canım yaptım koydum yapraklarımı oldu galiba,genelde bu tür konserveler için sıfır kapak diyorlar onun için sordum çok teşekkürler

      Sil
  6. Merhabalar Efendim.

    Yaprakların fotoğrafı beni o kadar çok etkiledi ki anlatamam. Bu güzelim yeşil asma yaprakları ancak bu kadar güzel fotoğraflanabilirdi diyeceğim.

    Elinize ve emeğinize sağlıklar dilerim. Bu güzelim asma yapraklarından sardığınız zeytinyağlı yaprak sarması da bir o kadar güzel ve nefis görünüyorlar.

    Regaip kandiliniz mübarek olsun. Hayırlara vesile olur inşAllah!
    Selam ve dualarımla.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkürler Recep bey,biz sarmasız yapamayız kültürümüzde yaprak her zaman vardır vaz geçilmez yemeğimiz beğendiğinize sevindim

      Sil
  7. Hımm çok severim ellerine sağlık afiyet bal olsun
    Sevgiler

    YanıtlaSil
  8. Kimd hayır dıyebılır ? Sarayı sevmeyene rastlamadım daha.ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  9. Um prato típico muito delicioso.
    Bom fim de semana!
    °º✿✿ Beijinhos do Brasil
    °º✿
    º° ✿✿° ·.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkürler canım bende öptüm

      Sil
  10. bugün bende bu sene için ilk yapraklarımı aldım,yarın yaparım ,birazını buzlukta koyacağım ,yarın taze,taze ben de sarma tadarım,ama biri şu anda getirse hayır demem ....ellerin dert görmesin canım benim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ay canım benim sar ve afiyetle ye benden sana feda olsun hepsi ,çok teşekkürler canım benim

      Sil
  11. Merhabalar sarmalar harika öncelikle... Etkinliğim bitti ama katılmak istediğiniz bir tarifiniz varsa bana yorum bırakmanız yeterli. Hemen eklerim ilginiz için teşekkürler sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben işte böyle becerene kadar etkinlik bitti canım bir daha ki sefere ,çok teşekkürler

      Sil

  12. ahh sezginim
    ahh sezginimm
    ah sezginim ama yaa !!
    :)))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tabak senin canım nunu ,çok teşekkürler

      Sil
  13. Taze taze yapraklarla ne güzel ve lezzetli olmuştur, görüntüsünden süper olduğu anlaşılıyor...ellerinize sağlık...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bahçeden topladım kendi elimle valla yemesi süper oldu canım çok teşekkürler

      Sil
  14. Nefis görünüyorlar,bugün toplayabilseydim asmadan bende yapacaktım ama inanılmaz bir yağmur var sabahtan beri.Artık yarin inşallah,kısmetse:)Ellerinize sağlık.Sevgiler:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Böyle insanın kendi toplayıp sarma sarması kadar güzel birşey yok harika bir duygu yağmurdan sonra yıkanmış yapraklar daha bir güzel olur kolay gelsin sana canım çok teşekkürler

      Sil
  15. Mis gibi kokusu buraya geldi Sezgin Hanımcığım,nede çok özlemişim taze yaprak sarmasını ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkürler canım pişerkende bir kokar ki sorma gitsin

      Sil
  16. En sevdiğim şeylerin başında gelir. Ellerine sağlık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevmeyen yok sanırım dolma olsa tane tane yenir öyle değil mi,çok teşekkürler canım

      Sil
  17. Çok nefis olmuş yaprak sarmaları, olsa da yesek şimdi ne lezzetlidir kimbilir. ellerinize sağlık! :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sararken daha bitmedimi diye başında beklenir pişincede hop bir lokmada biter lezzeti bir başkadır sarmanın ,çok teşekkürler Saadetçiğim

      Sil
  18. Sarmasını sevmiyorum ama yemesini çok seviyorum :)

    YanıtlaSil

bu yorumlar benim için mi?düşüncelerinizle değerlimsiniz