27 Ekim 2014

TAHİNLİ KURU BAKLAVA


Hazır baklavalık yufkadan harika
bir tatlı çeşidi
bir tane yedikten sonra
sonuna kadar yemek 
isteyeceksiniz 
 işte tatlımız
tarifi ve birde videoyla
destekledik




MALZEMELER

1 su bardağı tahin
2-3 kaşık pekmez
1 kase dövülmüş ceviz
1 kase toz şeker
yarım su bardağı sıvıyağ
Baklavalık hazır yufka

YAPILIŞI

Tahin-pekmez ve sıvıyağ ile karıştırılır.
Baklavalık yufkadan bir tane alınır tezgaha serilir.
Üzerine tahin-yağ karışımı kaşıkla dökülüp fırça ile her yerine sürülür.
Üzerine  üç-dört kaşık toz şeker ve ceviz serpilir.
Bir kat daha baklavalık yufka alınıp aynı işlem tekrarlanır.
Ucundan başlanıp rulo yapılır ve iki parmak kalınlığında kesilir.
Yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizilir.
180 derece ısıtılmış fırında 10-15 dakika pişirilir.
-   Burada püf noktası tatlının pişme süresi çok kısa olduğundan fırının sürekli kontrol edilmesidir.Üzeri hafif renk almaya başladığında aniden kararmadan fırından çıkarılmalıdır.
Üzerine pudra şekeri serpilip servis edilir.
Şerbeti olmadığından çok hafif bir tatlı 
Afiyet sağlık olsun




18 Ekim 2014

PATATES PÜRELİ VOLKAN




Uzun zaman oldu biliyorum
şimdi sorsanız bir sürü mazeret sıralarım
lakin 
bir gün insan öldüğünde blogların da olacağı  işte bu
donup kalmak.
Fotoğraf makinam bozuldu uzun süre
almadım 
tabletler den istediğim görüntüyü elde edemedim
ve uzak kaldım 
halen fotoğraf makinası almadım
onun yerine evdeki bir ceple idare ediyorum
sonuç sahalara geri dönüş yapıyorum
bloğumun başındayım
ve merhaba 

kristallerim  

Bu güzel tarif bana yarar İnşallah
volkan gibi,sizinle de paylaştım  haydi hayırlısı


MALZEMELER:

6 adet haşlanmış patates
Küçük kase kısırlık bulgur
1 adet iri kuru soğan
1 yemek kaşığı biber salçası
5-6 sap maydanoz-dereotu
yarım çay bardağı zeytinyağ
1 adet limonun suyu
1 kase dövülmüş ceviz
tuz-karabiber-acıbiber ve sumak

Üzerine sos:
1 tatlı kaşığı biber ve domates salçası(yağda kavrulmuş)
Sarımsaklı torba yoğurdu

YAPILIŞI:

Kısırlık bulguru sıcak su ile ıslatın.
Haşlanmış patatesleri geniş bir kapta rendeleyin veya ezin.
Kuru soğanı ince kıyıp yağda pembe kavurun,salça ilave edin.
Yeşillikleri yıkayıp ince kıyın.
Yumuşayan kısırlık bulguru ve kavrulan soğanı patatesin içine katın.
Yeşillikleri - yağı -limonu-tuzu-cevizi ve baharatları da ilave edin.
Köfte yoğurur gibi yoğurun.
Şekil vermek için bir kek kalıbını az yağlayın.(ben silikon kullandım) 
Patates püresini içine bastırarak yerleştirin.
Servis tabağına ters çevirin kalıptan çıkarın.
Kalıp kullanmak istemezseniz köfte gibi yuvarlayın.
Üzerine sarımsaklı torba yoğurdu dökün.
En üstüne salçalı sosunu önce bir yağda kavurun ve yoğurdun üzerine soğuduktan sonra dökün.
Afiyet sağlık olsun.






2 Temmuz 2014

ANADOLU ÇORBASI


Bu çorba için çok eziyete gerek yok.
Hani bir nohut yanına da bir bulgur pilavı yaparız da 
yeriz yeriz üç beş kaşık tencerede kalır ya,işte o zaman bu çorbayı planlama zamanı gelmiştir,
Adı üstünde Anadolu çorbası ve İç Anadolu yöresinde yetişen tahıllardan oluşuyor.
Nohut,bulgur,mercimek ,
Sıcak günlerde soğukta içilebileceği  gibi
soğuk günlerinde sıcak da içilen bir çorba
Anadolu çorbası


MALZEMELER

Haşlanmış bir kase nohut
Haşlanmış bir kase yeşil mercimek
yarım su bardağı bulgur
1 büyük kase süzme yoğurt
1 çorba kaşığı un
1 çorba kaşığı tereyağ
nane ve kırmızı biber

YAPILIŞI

Dediğim gibi eğer nohuttan ve bulgur pilavından artan varsa işiniz kolay yoksada haşlamakla işe başlayın 
Haşlanan malzemeleri bir araya getirip su ile hepsini birden tekrar haşlayın
Bir kasede yoğurdumuzu 1 kaşık(silme) un katıp bulamaç haline getirin 
Kaynayan sudan kaşıkla yoğurda ılıştırma yöntemiyle ılıştırın.
Yoğurdumuz ev yoğurdu yada süzme yoğurt olamasına dikkat edin 
Ilık olarak yoğurdu kaynayan tencereye yavaş yavaş dökün ve kaşıkla karıştırın.
Suyu az gelirse ilave edin kıvam koyuluğu size kalmış,tuzunu da katın
Bu karışımı bir iki kaynadıktan sonra üzerine tereyağlı kırmızı biberi yakın ve dökün.
Üzerine nane serpin ve servise hazır.
Afiyet sağlık olsun.




26 Haziran 2014

ZEYTİNYAĞLI TAZE BONCUK FASULYE



MALZEMELER:

Yarım kilo fasulye
2 adet iri kuru soğan
2 adet diş sarımsak
2 tatlı kaşığı toz şeker
1 tatlı kaşığı tuz
yarım çay bardağından biraz fazla sızma zeytinyağı
yarım limon suyu

YAPILIŞI

Fasulye uçları alınıp yıkanır.
Boylarına göre ikiye üçe bölünür.
Tencereye soğanlar ve sarımsak doğranır ve yağ ile hafif sotelenir.
İçine fasulyeler atılır.
Tuzu, şekeri ,limonu katılır karıştırılır.
Kendi suyu ile pişirilir suyu çekerse az su ilave edilir.
Hafif ateşte yumuşak pişirilir.
Pişen zeytinyağlı yemekler hemen sıcak yenmeyeceği için serin yere kaldırılır.
Üzerine yine sızma zeytinyağı gezdirilir.
Ben tarifi yarım kilodan verdim siz miktarı çoğaltın  çünkü yazın zeytinyağlılar çok yapılacak.
Afiyet sağlık olsun.


13 Haziran 2014

ELMALI-LİMONLU SÜRPRİZ KEK



MALZEMELER:

3 yumurta
1 su bardağı şeker
2 elma
2 kaşık yoğurt
yarım çay bardağı sıvıyağ
1 limon suyu ve rendesi
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
2 çorba kaşığı kakao
2 çorba kaşığı tarçın 
alabildiği kadar un

 ORTASI İÇİN:

2 yumurta akı
5-6 kaşık hindistancevizi 
1 adet limon kabuğu rendesi
3-4 kaşık pudra şekeri

YAPILIŞI

Yumurta  şeker ile koyu kıvam alıncaya kadar çırpılır.
Elma rendenin ince kısmı ile rendelenir,limon kabuğu rendelenir.
Çırpılan yumurtanın içine diğer malzemelerle birlikte katılır.
Kaşık ile yavaş yavaş un, kek kıvam alıncaya kadar katılır.
Kalıbımız yağlanır üzerine az un serpilir,sallayarak her tarafına un yedirilir.(Ortası delik kalıp olmalı)
Karışımın yarısı kalıba dökülür.
Ortasına yumurta akı ,limon kabuğu rendesi,pudra şekeri ve hindistancevizi karışımı yapılır
Bu karışım elle uzun şeritler yapılır ve kalıba döktüğümüz karışımın ortasına uzun döşenir.
Diğer karışımda kalıba dökülür.
170 derecede fırında pişirilir.Üzerine istenirse çatlayan kısma sıcakken çikolata sürülür.
Kek tamamen soğuduktan sonra sallayarak kalıptan çıkarılır.
Soğuduktan sonra servis yapılır
Afiyet sağlık olsun







9 Haziran 2014

CHEESE KEK



MALZEMELER

ALT TABANI İÇİN :

2 paket burçak bisküvi
2 çorba kaşığı süt
50 gr tereyağ (2 çorba kaşığı)

CİZ KEK İÇİN:

2 paket labne peyniri (küçük)
2 kahve fincanı pudra şekeri
4 yumurta 
50 gr krema
bir tutam tuz

SOS İÇİN:

1 su bardağı portakal suyu
1 su bardağı su
1,5 çorba kaşık nişasta
yarım su bardağı şeker

YAPILIŞI:

Burçak bisküvileri ez içine tereyağı erit karıştır.
Kalıbın altını yağla ve karışımı kaşıkla bastırarak yay
Buzluğa kaldır.
Şimdi sıra orta kısmı yapmasına geldi.
Yumurtaları sarılarını ve beyazlarını ayır.
Önce beyazları cam kasede bir tutam tuzla kar oluncaya kadar çırp.
Sarıları pudra şekeriyle çırp.
İçine kremayı labneyi ilave et ve çırpmaya devam et.
Yumurta aklarını bu karışıma  yavaşça kat ve kaşıkla karıştır.
İki karışımı bu aşamadan sonra mikser kullanmadan kaşıkla yavaş yavaş birbirine yedir.
Dolaptan alt tabanı çıkar karışımı üzerine dök.
160 derecede fırında yaklaşık 45 dakika üzeri pembe oluncaya kadar pişir.
Sıra üzerinin sosunda portakal suyunu ve suyu bir tencerede kaynat, içine şekeri ilave et.Nişastayı bir kasede su ile sulandır ve kaynayan sudan azar azar ılıştır.Şimdi tamamen nişastayı kaynayan suyun içine azar azar dök ve karıştırmaya devam et.
Koyu pelte kıvam olacak ,eğer çok katı olursa az su ile açın.

Pişen sosu kekin üzerine dökmeden önce ilk sıcaklığının geçmesini bekleyin ve üzerine dökün.Üç karışım üst üste buluştuktan sonra dolapta ya 1 gün yada 6 saat kadar bekletin.
Ben kalıp olarak kare borcam kullandım,siz kelepçeli kalıp kullanabilirsiniz.İkisi de oluyor.Sos için de arzuya göre değişik meyveler kullanılıyor .
Afiyet sağlık olsun.



5 Haziran 2014

PIRASALI OMLET




Kış sebzelerine veda ettiğimiz şu günlerde
son bir kez daha pırasayı
omlet şeklinde tüketip
artık veda edelim.
Kimi severek yer kimi ağzına sürmez. Ama
pırasayı değişik şekilde tariflere kattığımız zaman
sevilen bir lezzet olur derim ben
İşte bunlardan biri 
pazarda daha varsa denemenizi 
tavsiye ederim.yada gelecek seneye kaldınız.
İşte pırasalı omlet tarifimiz.



MALZEMELER:

Yarım kilo pırasa (inçe) 
1 adet soğan
1 adet patates
1 adet domates
3 adet yumurta
Tuz-karabiber
Zeytinyağ(sızma)

YAPILIŞI:

Pırasalar küçük doğranır.
Tavada kapağı kapalı zeytinyağ ile kavrulur.
İçine soğan küp doğranır.
Patates rendelenir,kavrulmaya devam edilir.
Domateste küp doğranır.
Tuz karabiber arzuya göre ilave edilir.
Tüm malzemeler yumuşak bir şekilde piştikten sonra
3 yumurta çırpılır üzerine dökülür.
Yumurtalarla pişen pırasalar sıcak sıcak servise hazırdır.
Soğutmadan yenilir , afiyet sağlık olsun.  

31 Mayıs 2014

AZERBAYCAN SALATASI



Bu güzel 
salata benim elimden çıkmadı.
Ama yediğim zaman çok beğendim
ve hemen tarifi yazıp paylaşmak istedim.
Marifetli eli olan arkadaşım Yasemin'in 
tarifi. 
Yaz içinde çok ideal bir salata 
adı Azerbaycan salatası
işte tarifi.
Ölçüleri ile yazmayacağım 
nedeni miktar size ait
istediğiniz çoklukta yapabilirsiniz


YAPILIŞI

Hazır yufkaları küçük kare kesip fırında gevrek pişirilir.
Hazır da alabilirsiniz kendinizde haşlayabilirsiniz közlenmiş kırmızı biber ve bezelye.Haşlanmış tavuk eti(göğsü) mısır tanesi,kornişon turşu.Yoğurt(süzme)1 diş sarımsak, arzu ederseniz içine az mayonezde katabilirsiniz .Tüm malzemeler yoğurdun içine küçük küçük doğrayın ve karıştırın. Fırında pişen yufka parçalarını en son servis yapmadan önce katıp karıştırın.Yazın serin havalarda bolca tüketilecek nefis bir salata.
Afiyet sağlık olsun.

kıtır yufkalar

23 Mayıs 2014

KRALİÇE TACI


MALZEMELER

3 yumurta
1 su bardağı şeker
1 çay bardağı süt
1 çay bardağı sıvıyağ
1 paket kabartma tozu
2 yemek kaşığı kakao
1 limonun kabuğunun rendesi
un

KREMASI
1,5 yemek kaşığı nişasta
1,5 yemek kaşığı un
3 su bardağı süt
4-5 kaşık şeker
2 yemek kaşığı kakao
1 paket krem şanti
Üzerini ve kenarlarını süslemek için Hindistan cevizi ve pasta süsü
Minik pasta kalıpları

YAPILIŞI

Keki yapmak için şeker ve yumurtayı çırpalım
diğer malzemeleri katıp kıvamına göre un koyalım
Yağlı kağıt serilmiş kare fırın tepsisine harcı dökelim.
Fırında 170 derecede pişirelim.
Kremayı yapmak için sütün içine tüm malzemeleri koyup koyulaşana kadar karıştıralım. Soğumaya bırakalım.1 paket krem şantiyi 1 bardak soğuk sütle mikserle çarpalım.Krem şantiden 2 -3 yemek kaşığı alıp pişen kremaya koyalım mikserle biraz çırpalım.
Krem şantinin kalanını 15 dk.dolapta dinlendirelim.
Kek pişip soğuduktan sonra yuvarlak kesme aparat ile keselim.
Ortadan ikiye ayırıp arasına kremadan sürüp kapatalım.Bıçak yardımı ile kenarlarına da krema sürelim.Hindistan cevizi ve pasta süsü karışımı kenarlara serpelim yada bastırarak yapıştıralım.
Pasta kağıtlarına hepsini bu şekilde dizelim.Üzerine kremşantiyi sıkma aparat ile şekil verelim.
Kalan krem şantiye az kakao katıp kakaolu krem şantiye dönüştürüp şekil verebilirsiniz.
Üzerine renkli pasta süsleri serpip dolapta dinlendikten sonra servis yapabilirsiniz.
Afiyet sağlık olsun.




17 Mayıs 2014

SOMA




Dünyanın en büyük güneşini göndermek istiyorum sana
Ormanın en bol oksijenine boğmak istiyorum
Kömür kokulu ekmeğini ben yapayım sana
Bıraktığın çocuklarını, eşini ,ananı ,babanı ben ulaştırayım 
Sen eziyet çekme gayri kömür tozundan arınmaya
Ilık sularda köpük köpük ben yıkayayım 
Anlından akıtma terlerini artık rahat ol dinlen uzan divana
Işık hep açık, karanlık kalsın dışarıda
Sende gör mavi gökyüzünü yeşillikleri 
Uzan bir hanımeline, güle,menekşeye kokla tüm çiçekleri
Ser toprağa sofra bezini açık havada ye öğle yemeğini
Köpüklü kahveni iç, batan güneşe baksın gözlerin
Dışarıda ılık meltemi hisset 
Çok yoruldun başkaları evinde sıcacık ısınsın diye 
Dünyanın en büyük güneşini göndermek istiyorum sana 
İnsanlar ısınsın  kömür çıkartmaya gerek duyma diye
Sen bizim için öldün SOMA ...

9 Mayıs 2014

BULGURLU KÖFTE





MALZEMELER

250- 300 gr kıyma
1 yumurta
1 adet kuru soğan
2 diş sarımsak
1 çay bardağı kısırlık bulgur
2-3 çorba kaşığı ekmek içi veya galeta unu
1 çay kaşığı karabiber,kimyon ve tuz

1 çorba kaşığı  domates ve biber salçası üzerine sos yapmak için

4-5 adet patates

YAPILIŞI

Kıyma yoğurma kabına konulur içine soğan ve sarımsak rendelenir.
Baharatları -yumurta ve kısırlık bulgur katılır.
Yoğurulur eğer kıvamı cıvık ise ekmek içi veya galeta unu ile ele yapışmayan kıvama getirilir.
Ceviz büyüklüğünde veya istediğiniz şekille yuvarlanır.
Tencerenin altına önce patates dilimleri üzerine salçalı sostan birer kaşık dökülür.
Patatesin üzerine köfte dizilir ve sostan dökülür sıra sıra döşenir .
En üstte sosun tamamı dökülür
Az sıvıyağ ve su gezdirilir yumuşayıncaya kadar pişirilir.
Afiyet sağlık olsun




6 Mayıs 2014

KOLAY EZOGELİN ÇORBASI


Ezogelin çorbasının 
hikayesini araştırırsanız
altından mutsuz bir gelinin hikayesine rastlarsınız.
Hikaye Gaziantep'te başlayıp Suriye'de
ölümle biten bir gelinin ,yani bir ananın acı hikayesi.
Adı Zöhre
Evlenmiş ama mutlu olamamış ayrılmış ikinci evliliğini Suriye'de yapmış 
hasret çekmiş hastalanmış ve orada ölmüş.
Vasiyeti üzerine Gaziantep'e getirilmiş
ve kızı Ezogelin diye ağıt yakmış.
Bu çorbayı yaparmış ve bu çorba ile anılmaya başlanmış
Adı Ezogelin çorbası
Tüm kızların kaderi güzel olsun diyorum .
Hani derler ya kaderin güzel olsun, Allah çirkin şansı versin

Mutsuzluktan
 mutluluğa 
doğru
olsun

MALZEMELER

1 su bardak kırmızı mercimek
yarım çay bardağı kısırlık bulgur
1 adet iri kuru soğan
1 çorba kaşığı domates salçası
1 çorba kaşığı acı biber salçası
1 çorba kaşığı tereyağ-tuz-karabiber
üzerine sıkmak için limon
3-4 çorba kaşığı sıvı yağ

YAPILIŞI

Soğanı küp doğrayın sıvı yağda pembe kavurun.
Salçalarıda ilave edip az kavurun.
İçine yıkayıp süzdüğünüz kırmızı mercimeği atın.
Üzerine 4-5 su bardağı koyun kaynayınca hafife kısıp, pişirmeye başlayın.
Mercimekler haşlanınca içine bulguru ilave edin,pişmeye devam etsin.
Suyu azalınca su ilavesi yapın.
Bulgurla mercimek  iyice piştikten sonra , tuz-karabiber ve limonunu ilave edin
Kırmızı biberli tereyağ kızdırın çorbanın üzerine dökün.
Sıcak bir çorbanın yerini bir şey tutmaz. 
Bu çorba genelde rondo dan geçiriliyor ama taneli daha güzel bence.Seçim size kalmış
Afiyet sağlık olsun.



2 Mayıs 2014

KISIR


Kısır vazgeçilmez bir salata
her yöreye göre de değişiyor.
Kimi limon sıkıyor ekşi olsun diye
 kimi nar ekşisi koyuyor.
Ben sadece size ,kuru soğan yemesi yasak olan bir migren hastasına
nasıl kısır yapabilirsiniz?
onun üzerinde durayım
diyorum.

MALZEMELER

1 Bardak kısırlık bulgur
1 büyük boy kuru soğan
Yarım çorba kaşığı biber salçası(acı)
Yarım çorba kaşığı domates salçası
3-4 adet taze soğan
5-6 dal maydanoz
2-3 adet küçük domates
Limon yada nar ekşisi
tuz-zeytinyağ
üzerini süslemek için turşu ve mısır taneleri 

YAPILIŞI:


Bulgur çelik bir tencerede 1 bardak sıcak su ile ıslatılır,kapağı kapatılır.(Kabarıp şişmesi için)Diğer taraftan kuru soğan küp doğranır ve zeytinyağında pembe kavrulur.İşte bu migrenli hastanın yasak olan soğanı yağda öldürdükten sonra kısırı rahat yemesinin bir puf noktasıdır.Diğer yeşillikler yıkanıp doğranır.
Şişen bulgura sırasıyla kavrulan soğan ve salçalar katılır elle yoğrulur.
Yeşillikler ve tuz-baharatlar katılır ve ekşi olarak limon yada nar ekşisi damak tadına göre ilave edilir.
Üzerini turşu ve mısır taneleri ile süsledik mi servise hazırdır.
Çayın yanında kısır vazgeçilmezdir.
Afiyet sağlık olsun. 




1 Mayıs 2014

1 MAYIS EMEK VE İŞÇİ BAYRAMI



Soğuk çok soğuk birde ıslaklık eklenince daha çok soğuk oluyor.
İçimize işleyen bu soğukla koca fabrikada çalışmak ekmeğimizi çıkartmaz zorundayız.
Isıtıcılar var ama yakılmıyor.
Akşamdan kapatılan ısıtıcılar sabah olup işe geldiğimizde 
açamıyoruz yasak.
Kat kat giyiniyoruz ısınmak için,birde ellediğimiz soğuk mermerle buluşunca 
uçup gidiyor ısımız.
Burası bir mermer fabrikası
Kocaman uzun bir kapısı var
İçine girdiğinizde bu kocaman kapıdan siyah bir karanlık karşılıyor bizi
Soğukla beraber
Soğuk hoşgeldin desede biz ona selam vermiyoruz.
Çünkü onu hiç mi hiç sevmiyoruz.
Mesai de bize eşlik ediyorlar yanımızdan hiç ayrılmıyorlar soğuk ve ıslaklık
Akşam olup eve giderken ertesi günün mesaisi
içimizi sızlatıyor.
Yaza daha çok var,kavurucu sıcakları hayaletmekten başka yollar daha var mı?
Yakıttan tasarruf ediliyor .
Yakıt gelmedi yolda gelecek diye oyalayıcı sözler
duymak artık bizi kandırmıyor.
Akşama yakın iş bitiminde mesai var sözü 
omuzlarımıza binmiş birer mermer kütlesi.
Müdürler,patronlar ve usta başı gidince sadece çalışan işçiler 
kalıyoruz fabrikada.
Gece soğuğu bir başka kesiyor içimizi.
Bir çare buna mecburuz
tenekelere odun doldurup yakıyoruz
Çatır çatır yanan ateşin dumanı koca fabrikanın tavanına doğru 
ilerliyor ve asılı kalıyor orada.
Çiğerlerden  isyan öksürerek
çıkıyor.
Vucudumuzu bir türlü memnun edemiyoruz.
Soğuk ıslaklık ve duman altında
Hep ayaktayız oturmak yasak
ayaklarda isyanlarda
Bir iki üç derken on mermeri bir arada kutulayıp kaldırmak kolay olmuyor
Birde iki mermer arasında sıkışan elerimizin acısını kan oturmuş sıyaha kesmiş
etin görüntüsüne bakmaya vakit bile yok.
Nedeni homurtuyla çalışan ve bize taş mermer yetiştiren dev canavar makinalar
Durmadan su gibi akan mermerler.
Sıcak yataklarında yatanların kaçırdığı bir olayı biz yakalıyoruz
sessiz sedasız bir doğuma şahit oluyoruz
güneşin doğumuna
Bu bizim bedenimize değil ruhumuzu ısıtmaya yetiyor

Mermer fabrikasında yaşadığım bu kesit 1 mayısı anlamama ve işçi olanlarla 
bu günü kutlamayı değerli kılmıyor mu?
1 Mayıs emek ve işçi bayramı 
kutlu olsun.

13 Nisan 2014

GÜN MENÜSÜ

Uzun bir ara oldu biliyorum,geri dönmek hevesiyle
dolgun bir menü ile
başlayalım.
Tabi ki bu menü daha önce
yaptığım şeyler.
Bir kez daha yaptım güzel dostlarım için.
Birde bahar temizliği ve badana işini hallettik mi
kesin dönüş yapacağım
Kış Güneşine
:))


Sütlü Nuriye Çorbası 


Peynirli yufka böreği


Mercimekli köfte 


Kuru biber dolmaları


Zeytinyağlı yaprak sarması


Şehzade tatlısı



1 Mart 2014

ÇİĞDEN PATATESLİ BÖREK





Uzun zamandır  blogumla uğraşamadım.
Sebep yoğunluk.
Neyin yoğunluğu Belediye Meclis adaylığımdan dolayı.
30 Marta kadar sürecek sanırım.
Uğraş verdiğim amaç uğrunda sizlerden
bir miktar zaman istiyorum.
Aklım blogumda da kalmıyor değil.
KIŞ GÜNEŞİ
2. yılını bitirip 3. yılına girdi
 Bu tarifimle sade olarak kutlamak istiyorum.
Sizlerle olmaktan mutluyum.
:))
Bu tarifimi bir yarışmadan istemişlerdi.
Ama ben hazırladım gönderemedim.
Sizlere kısmetmiş,kolay ve pratik bir tarifdir.
 Deneyenler bunu bilecek.
Görüşmek üzere
Sizleri seviyorum.
KIŞ GÜNEŞİ

MALZEMELER

5-6 orta boy patates
1 su bardağı yoğurt
2 adet iri kuru soğan
1 su bardağı sıvıyağ
2 yumurta
1 küçük kase çökelek veya peynir kırığı
yarım demet maydanoz 
1 paket kabartma tozu
tuz-karabiber -kırmızı acı biber
Kıvam alana kadar un ve 2-3 çorba kaşığı mısır unu
Üzerine serpmek için susam ve çörek otu

YAPILIŞI

Patates küp küp doğranır.
Soğan ince doğranır.
Bütün malzemeler çiğden bir kapta karıştırılır.
Karışıma unu da ilave edildikten sonra yağlı kağıt serilmiş tepsiye dökülür.
Üzerine susam ve çörekotu serpilir
180 derece ısıtılmış fırında üzeri kızarana kadar pişirilir.
Soğuduktan sonra dilimlenir ve servis edilir.
Afiyet sağlık olsun


SONUNA 
KADAR KARDELEN 
OLMAYA DEVAM 
EDECEĞİM...

6 Şubat 2014

TERBİYELİ TAVUK ÇORBASI


Tavuk son hali ile pek güvenilir bir gıda olmaktan çıkmak üzere
Nedeni yetiştirilme tarzı.
Köyde bahçede çiftlikler de yetişen toprakta dolaşarak doğal beslenerek yetişen tavuk
olursa ben ona tavuk derim.
Yoksa bitişik nizam 45 günlük fabrikalarda yetişenlere 
malaesef tavuk diyemeyeceğim.
Bu yüzdendir ki blogum da çok tavuk tarifine yer vermiyorum
Buldunuz köy tavuğu bu tarifi yapın , yada çok canınız istedi
arada çok olmamak kaydı ile yapabilirsiniz.
Bu bilgiler uzman doktor görüşüdür.
Bende sizlerle paylaşmaktan ve 
sevdiklerimi uyarmaktan
blog yazarı olarak 
zorunlu hissediyorum.
İşte terbiyeli ve doğal tavuk çorbamız 




MALZEMELER

Haşlanmış ve didiklenmiş 2 kase tavuk eti
2 su bardağı tavuk suyu 2 su bardağı su
yarım su bardağı tel şehriye
2 çorba kaşık yoğurt
1 çorba kaşık un
1-2 çorba kaşık tereyağ
1 çay kaşığı toz kırmızı biber

YAPILIŞI

Didiklenmiş etimizin içine 2 su  bardağı tavuk suyunu ve 2 su  bardağa yakın suyu katıp kaynatıyoruz.
İçine tel şehriyeyi katıp pişirmeye devam ediyoruz.
Diğer tarafta yoğurt ve unu katıp akıcı kıvama getiriyoruz.
Bu karışıma kaynayan suyumuzdan alıp alıştırma yapıyoruz ve tamamını çorbanın içine katıyoruz.
Çorbamız koyu olursa su ilavesi yapalım,çok curu olursa az daha un terbiyesi yapabiliriz.
Bir iki taşım kaynadıktan sonra altını kapatıyoruz ve üzerine kırmızı biberli yağımızı yakıp döküyoruz .
Çorbamız hazır sıcak sıcak servis yapıyoruz .
Afiyet sağlık olsun